Terugblik Grey Pride week Amsterdam 31 juli t/m 8 augustus 2010

Estafette van de ROZE LOPER langs zeven woon-zorginstellingen waarmee seksuele diversiteit op een kleurrijke en feestelijke manier onder de aandacht werd gebracht.

Zaterdag 31 juli 10.00 uur: Opening expositie
Het Huwelijk van Toen en Nu
in zorgcentrum d'Oude Raai (Cordaan).
door wethouder stadsdeel Zuid, Simone Kukkenheim
in aanwezigheid van een bewoners en belangstellenden.

Zaterdag 31 juli 15.00 uur: Officiële opening van de Grey Prideweek in het centrum van ouderen Flesseman (Amsta) op de Nieuwmarkt door Frank van Dalen, de voorzitter van ProGay. Hij startte de Roze Estafette daar als eerste in een reeks van zeven woonzorginstellingen met de overhandiging van een enorme Roze Loper, het thema van de GreyPride 2010, in aanwezigheid van bewoners en personeel, goochelaar Mario Magic, voorzitter COC Amsterdam Dennis Boutkan en enkele ambassadeurs van Roze 50+ Nederland.

Zondag 1 augustus om 14.00 uur werd dezelfde Roze Loper aangeboden door Irene Hemelaar van stichting Onderste Boven aan woonzorginstelling Het Schouw (OsiraGroep) in Amsterdam Noord in de persoon van Eric de Rooij. Daarna zong het Duo Wilde Orchidee - Irene Hemelaar en Paul Tijink, zang en piano - een keur aan bekende liedjes, maar nu met een roze randje, en brachten daarmee de bijna zestig bewoners in een opperbeste en tot meezingen bereide stemming.

Maandagmorgen 2 augustus werd de Roze Loper na een korte maar ter zake inleiding over het belang van respect voor roze bewoners in zorginstellingen, overhandigd aan de manager van woon-zorgcentrum Schinkelhaven (Puur Zuid) Zaklina Temelkocska door Josee Rothuizen van kenniscentrum Movisie. Dat gebeurde tijdens het koffieuurtje ten overstaan van veel bewoners en enkele belangstellenden. Daarna roerde gastheer Wawan Kawusulan het Rad van de Regenboog en deelde Alberto de vele roze gekleurde prijzen uit aan de winnaars van het lot.

Dinsdagmiddag 3 augustus: In een overvolle zaal van woonzorgcentrum Vreugdehof (OsiraGroep) hield Anton Koolwijk, humanistisch geestelijk verzorger, een gloedvol betoog over de historie van de homofobie en de noodzaak elkaar nu, in 2010 te accepteren zoals we zijn. Na een kort woordje bood Walter de Quaasteniet, landelijk voorzitter van de Kringen de Roze Loper aan Marianne Schenderling, marketingcommunicatie adviseur en lid van de Projectgroep Roze Ouderen bij OsiraGroep. Stadsverteller Karel Baracs hield daarna zijn vertelling over de geschiedenis van het homozijn in Amsterdam aan de hand van het leven van Hanna en Frank. De middag eindigde met een levendige inhoudelijke discussie over de acceptatie van homoseksualiteit.

Dinsdagavond vond de opening van de Gay Pride plaats in het Filmmuseum op een overvol Vertigobalkon door Progay-voorzitter Frank van Dalen en wethouder homo-emancipatie Andrée van Es.

Woensdagmiddag 4 augustus: In de gemeenschapsruimte van woon-zorgcentrum d'Oude Raai (Cordaan) opende Miguel Leon Garcia, activiteitenbegeleider, de roze feestmiddag en nodigde Judith Schuyf van kenniscentrum Movisie uit haar inleiding te houden, die ging over het belang van mensen vertrouwd maken met het thema homoseksualiteit onder het motto 'Onbekend maakt Onbemind'. Daarna overhandigde zij de Roze Loper aan Miguel die hem als stimulans voor d'Oude Raai in ontvangst nam. De middag werd verder gevuld met bekende liedjes door het Duo Wilde Orchidee waardoor de aanwezigen zo in vervoering raakten dat er spontaan een polonaise ontstond.

In een overvolle lounge van woonzorgcentrum De Rietvinck (OsiraGroep) heeft Dennis Boutkan, voorzitter van COC Amsterdam, op donderdagmiddag 5 augustus de Roze Loper overgedragen aan de manager van De Rietvinck, Babs Hooijer. Verder traden op Miss sexy legs Charite.la.Bustier en de Roze ANBO zangers van het COC-songfestival die met hun repertoir veel bijval oogstten.

Paleis van de Weemoed, donderdagavond: Na een schitterend optreden van de jonge virtuose pianist Thomas Alexander en een kort intermezzo van een onvervalste Amsterdams zangduo overhandigde de voorzitter van COC Nederland, Wouter Neerings, na een gloedvol betoog over de homo-emancipatie, de Roze Loper aan de eerste Mister Grey Pride, Bob van Schijndel.
Daarna onthulde Ton Witte, organisator van Grey Pink, de namen van de nieuwe Miss GreyPride 2010 en Mister GreyPride 2010. Wegens hun grote verdiensten voor de homo-emancipatie zijn het geworden Hens van Rijswijk - stond aan de wieg en is erelid van hét netwerk voor lesbische en biseksuele vrouwen 7152, vanaf het begin lid van het landelijk platform roze 50+ en ambassadrice van roze 50+ Nederland en nog veel meer - en Chris Messelaar, die zich sinds 1980 op allerlei manieren in regelende functies heeft ingezet voor roze ouderen zoals bij Het Humanistisch Verbond, De Zondagmiddag Salon, het 2de Roze Rimpelcongres en de realisering van het LA Rieshuis.

Vrijdagmiddag 6 augustus vond de jaarlijkse Roze Brunch voor roze senioren plaats. Deze derde keer in het restaurant van het Marnixbad waar de ruim honderd aanwezigen een plaats konden vinden. Na de verwelkoming door Dennis Boutkan, voorzitter van Mokum Roze werd de Roze Loper door Peer Meijers van ANBO Roze overhandigd aan de wethouder van homo-emancipatie, Andrée van Es. Zij riep de homo's en lesbo's op niet alleen in de Gay Prideweek actief aan hun emancipatie te werken, maar zich gedurende het gehele jaar hiervoor in te zetten.

Zaterdag 7 augustus: De Canal Parade, het hoogtepunt van de Gay Prideweek.
Een 50-tal enthousiaste ouderen uit verschillende gelederen van het CONSORTIUM Roze 50+ - ANBO, COC, Movisie en Schorer - voeren mee op een dekschuit getooid met een enorme opblaasbare Roze Loper met het opschrift www.rozezorg.nl. Dolly Bellefleur vermaakte gedurende de hele tocht het publiek aan de kant met van haar bekende geestige opmerkingen en het zingen van haar eigen repertoir en een Amsterdamse medley. Zie filmpje canal parade

Als laatste in deze GreyPride Estafetteweek kreeg zondagmiddag 8 augustus de voorzitter van de cliëntenraad van woon-zorgcentrum Vondelstede (Amsta), Nanny Blankenvoort, de Roze Loper uitgereikt door Elleke Alink van Schorer. Na opening van de middag door geestelijk verzorger, René Goudsblom, hield zij voor de bewoners een helder informatief betoog over de sociale acceptatie van homoseksualiteit. Dat betoog werd ondersteund door de persoonlijke verhalen van twee voorlichters van COC Amsterdam, Nicolet en Peter van Maaren, schrijver van het boek, Mijn meester is een homo. De verhalen werden afgewisseld met professionele stijldansdemonstraties door een hetero- en een homopaar.

Tot volgend jaar!

Hartelijke groeten van Ton van Steen,
ambassadeur roze 50+ Nederland.

Delen

U dient ingelogd te zijn om reacties te kunnen bekijken en plaatsen.