Terugblik tweede Roze Herfsttour naar Groningen - Leeuwarden op 8 oktober

Na een succesvolle start in Leiden, Rotterdam en Dordrecht is de Roze Loper Estafette verder het land ingegaan om als eerste een bezoek te brengen aan Wethouder Marco Florijn van de gemeente Leeuwarden. Hij deed de delegatie van het consortium Roze50+ de toezegging dat hij COC Friesland zal ondersteunen bij het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit in de zorg en zorgopleidingen. Hij zal tevens homovriendelijkheid opnemen in de bespreking van de voorwaarden voor de aanbesteding van huishoudelijke zorg binnen de WMO. Een belangrijk winstpunt dat het Consortium Roze 50+ Nederland zeker zal introduceren bij andere gemeenten, want dit betekent extra ondersteuning voor dat deel van onze doelgroep dat zorgafhankelijk is.

Bij St. Josef, onderdeel van Stichting Palet, werden we hartelijk welkom geheten door de manager van het centrum, dhr. Engwerda, en vertegenwoordigers uit de cliëntenraad. De delegatie besprak haar wensen en de cliëntenraad wil graag dat COC Friesland langskomt om voor de voltallige raad te spreken. De Roze Loper zou volgens hen breed ingevoerd moeten worden bij Palet. Ook met deze belofte is weer een winstpunt behaald!

Om 14.00 uur was in Woonzorgcentrum De Ebbingepoort in Groningen de primeur van het spel Wie van de Drie. Het van tv bekende spelletje is omgebouwd tot een spel waarin drie mannen zich voor- stellen als homoseksueel. Slechts één van hen spreekt de waarheid. Het vierkoppige panel stelde slimme vragen om de enige echte homo te ontmaskeren. Gesteld kan worden dat zelfs bij de aanwezige homo’s en lesbo’s in de zaal de GayDar niet altijd goed werkt! Het spel werd goed ontvangen door het aanwezige publiek, zo’n 100 mensen in de zaal.

Nadat Imca Marina, een van de panelleden, nog een paar liedjes zong in het Gronings zat de stemming er goed in. De zaal werd vervolgens verrast door het bezoek van hun eigen burgemeester, Peter Rehwinkel.

De bewoners van Ebbingepoort verrasten hem op hun beurt met hun tolerante houding: een lesbisch stel dat bij hen gewoond had, hoorde er gewoon bij en men had er ook geen probleem mee dat één van hen een man was geweest. Zo’n tolerante en welkome houding hebben we nog zelden mee gemaakt. Moeten we dan toch concluderen dat er niets boven Groningen gaat? (foto: Peter Rehwinkel in gesprek met een bewoonster van Ebbingepoort)

(foto: Consortium Roze 50+ partners v.l.n.r. Margo Niestadt (ANBO), Manon Linschoten (COC NL), Judith Schuijf (Movisie) en Andrea Vogelsanger (Schorer). Achter hen Rob van den Bosch en John Schouten van Schagen (Ambassadeurs Roze 50+ NL)

Volgend jaar zal, als het aan het Consortium ligt, de limousine weer gaan rijden. Dan naar drie andere provincies.

Delen

U dient ingelogd te zijn om reacties te kunnen bekijken en plaatsen.