Voorbereiden op je pensionering: een ‘must-do’ voor iedereen!

Jaarlijks verzorgen wij bij Odyssee meer dan tweehonderd Pensioen in Zicht cursussen: allemaal voor singles die stoppen met werken of stellen waarvan de ene helft, met pensioen gaat, ook wel beiden.

Heel vaak komen zij  binnen met de gedachte: ‘wat heb je eraan’ of ‘hebben wij dit nou eigenlijk wel nodig?’ En bijna zonder uitzondering gaan deelnemers na drie of vijf dagen weer naar huis met de ervaring: het is enorm verrijkend om met ‘lotgenoten’ stil te staan bij deze belangrijke verandering in je leven. De transitie van werkende oudere naar ‘pensionado’ is ingrijpender dan je denkt; goed om je daar op voor te bereiden! Na de cursus is eventuele angst voor dit ‘onbekende’ nagenoeg helemaal verdwenen.

 

Opvallend is dat er in alle Pensioen in Zicht cursussen weinig (openlijk) roze mannen, vrouwen of stellen aan deelnemen, hoewel er waarschijnlijk ook mensen zijn die dit niet bekend (willen) maken.

Bij de kennismaking aan het begin van een bijeenkomst zijn er wel regelmatig (steeds meer) trotse ouders die laten weten dat ze een fantastische, leuke én lesbische dochter cq  homosexuele zoon hebben.

Altijd buitengewoon prettig, want dit blijkt dan de springplank voor anderen om ook wat te vertellen, ook over hun relaties met homo’s en lesbiënnes.

 

De meerwaarde van de cursus is dat onderzocht wordt hoe je bij pensionering de kwaliteit van je leven kunt behouden of optimaliseren. Nu je je eigen leven naar wens kunt inrichten en geen werkverplichtingen meer hebt, kunt je stilstaan bij je eigen kansen en mogelijkheden om een zinvolle, waardevolle en inspirerende toekomst in te gaan vullen. Daarbij vind je in de cursus altijd wel geestverwanten die daarover ook inspirerende ideeën hebben.

Dat je eventuele partner ook deelneemt aan de cursus is een enorm pré: pensioneren raakt namelijk beiden, ook degene die al gestopt is of doorwerkt!

 

Odyssee is de grootste aanbieder van deze cursussen met vele keuzemogelijkheden: er zijn wekelijks cursussen op 10 verschillende locaties, waarvan 2 locaties in het buitenland (bij Parijs en bij Trier).

Zo zijn er cursussen voor actievelingen: de wandel- fiets- of golfcursus; cursussen voor singles en voor lekkerbekken; cursussen voor degenen die van werken houden en na pensionering nog flink actief willen blijven. Kijk op de site: www.odyssee-groep.nl

Het kernteam dat bij Odyssee de cursussen verzorgt is tijdens de cursussen altijd zeer alert op de sfeer waarin iedereen zich veilig en goed kan voelen ongeacht status, kleur of afkomst. De verschillen die er natuurlijk altijd tussen mensen zijn, worden met respect benaderd omdat dat  een interessante voedingsbodem vormt om meer te leren over jezelf, je kijk op de wereld en je blik op de toekomst.

 

Sta je voor je pensionering en kun je deze cursus volgen: overweeg dan eens serieus jezelf deze dagen te gunnen waarin je even stil kunt staan bij de overgangssituatie. In je cao kun je nalezen of je hier recht op hebt. Als je er meer van wilt weten voordat je beslist: bel Odyssee en vraag naar één van de cursusleiders Pensioen in Zicht. 035-5427800 / 043-5257860

Namens het kernteam, Marjon van der Meer, cursusleidster

Handboek Roze Loper

Toolkit