Tips voor roze-vriendelijke zorg

Voor zorgorganisaties zijn een aantal suggesties op een rijtje gezet om te zorgen dat roze (= homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender) ouderen zich (meer) thuis voelen:

Zo’n 8 procent van de bevolking is homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender. In elke zorgorganisatie zijn dus ‘roze’ cliënten. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat zij zich thuis voelen in de organisatie.

  1. Verschil mag er zijn Roze cliënten voelen zich niet per se welkom door géén onderscheid te maken. Juist in zorgcentra is het ondersteunen van iemands identiteit, eigenheid en zelfgevoel belangrijk.
  2. Vermijd stereotypering Ga er niet vanuit dat je ‘het’ kunt zien of merken: niet alle homomannen gedragen zich vrouwelijk, niet alle lesbische vrouwen dragen tuinbroeken en veel roze ouderen zijn of waren getrouwd en hebben (klein)kinderen.
  3. Laat zien dat iedereen welkom is Maak communicatiemateriaal met aandacht voor diversiteit. Plaats in de folder en op de website ook beeldmateriaal van 2 mannen of vrouwen. Daarmee heet je roze ouderen, (klein-)kinderen én zorgmedewerkers welkom.
  4. Stel neutrale vragen Vraag altijd op neutrale wijze naar iemands relatie of partner. Niet ‘Bent u getrouwd (geweest)?’, maar ‘Wie is/was uw partner?’ of ‘Wie is/was de belangrijkste persoon in uw leven?’
  5. Behandel informatie over geaardheid vertrouwelijk Sommige roze ouderen zien hun geaardheid als een privézaak. Ga daarom discreet en respectvol om met informatie. Niet alles hoeft in een zorg-leefplan te staan.
  6. Creëer een cultuur met respect voor diversiteit Laat diversiteit terugkomen in het welzijnsaanbod. Toon roze films, laat artiesten zingen over de heren- en damesliefde. Organiseer een roze middag tijdens Valentijnsdag.
  7. Maak homoseksualiteit bespreekbaar Organiseer een voorlichting- of discussiebijeenkomst of nodig een roze ambassadeur uit. Zodat bewoners samen in gesprek kunnen.

Meer info, zie Nursing
Meer info voor trainingen, zie Vilans 

Meer over de tips voor roze-vriendelijke zorg zie de link hieronder: 

Handboek Roze Loper

Toolkit