Ik word bedreigd in mijn eigen buurt. Wat kan ik daar tegen doen?

Bedreigen, maar ook pesten, schelden of geweld, is strafbaar volgens de wet, ook op grond van seksuele geaardheid. Zeker als het gebeurt in uw eigen buurt, zorgt dit voor een onveilig gevoel. In zo’n geval id het goed om iemand hiervan op de hoogte te stellen, bijvoorbeeld een andere buurtbewoner of de wijkagent. Samen kunt u dan kijken naar wat er moet gebeuren en welke instanties u in kunt schakelen.

U kunt besluiten het te melden bij het lokale anti-discriminatiebureau. Uw verhaal wordt dan genoteerd en afhankelijk van de ernst van de zaak, wordt er een onderzoek gestart. Het anti-discriminatiebureau biedt onder meer ondersteuning en advies bij klachten, geeft voorlichting en registreert klachten en meldingen van discriminatie. U vindt het dichtstbijzijnde anti-discriminatiebureau hier

Als het gaat om een strafbaar feit, dan kunt u aangifte doen bij de politie in uw regio. Mocht u het prettig vinden aangifte te doen bij een politiefunctionaris die zelf ook homoseksueel is, dan kunt u contact opnemen met het netwerk ’Roze in Blauw’. Bij dit netwerk zijn medewerkers van de politie aangesloten die lesbisch, homo- of biseksueel of transgender zijn. Voor de contactpersoon van dit netwerk in uw regio, klik hier.

Voor u is het belangrijk te weten dat u ook onder een ander adres aangifte kan doen, mocht u bang zijn voor represailles van de dader(s). U kunt bijvoorbeeld het adres opgeven van het lokale COC. Op die manier komt uw huisadres nooit terecht in de aangifte en blijft u voor de verdachte anoniem.

Niet altijd weet u wie de dader is en waar hij of zij woont. Als er iets gebeurt op straat door een onbekende dader, dan is het ook voor de politie heel lastig de identiteit van de dader te achterhalen. Daarom is het belangrijk dat u, áls u iets overkomt, zo goed mogelijk probeert te onthouden hoe de dader er uit ziet. Ook kunt u getuigen van het voorval vragen om hun naam en telefoonnummer, zodat de politie hen later eventueel kan horen als getuige. Mocht het niet mogelijk zijn de identiteit van de dader te achterhalen en is aangifte doen dus onmogelijk, dan kunt u wel een melding laten opnemen in het politiesysteem. Dit betekent dat uw ervaring wel in het systeem geregistreerd wordt als een geval van anti-homodiscriminatie. Dit heeft als effect dat het voor politie, maar bijvoorbeeld ook de gemeente duidelijk is hoeveel anti-homo incidenten er in de betreffende gemeente plaatsvinden. Dat kan helpen om in bepaalde gebieden extra aandacht te hebben voor veiligheid of bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met buurtregisseurs of wijkagenten. Zo’n dergelijke melding kunt u ook doen op het anti-discriminatiebureau bij u in de buurt.

Handboek Roze Loper

Toolkit