Filmfragment over kunstwerk Fabiola

In Amsterdam is op 27 januari 2013 het levende kunstwerk Fabiola overleden. Hij was 66 jaar. Fabiola was al een tijd ernstig ziek; hij had kanker.

Fabiola was de artiestennaam van Peter Alexander van Linden. Hij groeide op in Duitsland en Belgiƫ en trok in de jaren zestig naar Amsterdam, waar hij zich aansloot bij de homobeweging.

Fabiola ging extravagante vrouwenkleren dragen, zoals felgekleurde jurken, uitbundige hoeden en schoenen met naaldhakken. Ook droeg hij zware make-up en kralenkettingen.

Koningin
Hij nam naar de Belgische koningin de artiestennaam Fabiola aan toen iemand hem zei dat hij erbij liep als een koningin. In de jaren zeventig ging Fabiola optreden als body-artkunstenaar. Toen hij in het Stedelijk Museum drie maanden op een sokkel stond, werd hij uitgeroepen tot “levend kunstwerk”.

Als levend kunstwerk deed Fabiola tot het laatst mee aan homomanifestaties, zoals de Roze Zaterdag en de Gay Pride. Vorig jaar werd bekend dat hij kanker had. Op 22 december hield hij in vol ornaat een afscheidstoespraak in Amsterdam. Hij eindigde met de woorden: “Leve de vrijheid voor iedereen”.

Handboek Roze Loper

Toolkit