IDAHOT viering in BREDA

IDAHOT viering in BREDA

WOENSDAGAVOND 17 MEI 19.00-20.45 TJERRY EN MARISKA ZINGEN MET EEN ROZE TINTJE. (entree gratis)   RESTAURANT ELISABETH CENTRUM                                                                        

 Woensdag17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie Deze dag werd niet zomaar gekozen. Op 17 mei 1990 werd homoseksualiteit door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten geschrapt.

Tot dan stond ‘homo zijn’ als een psychische aandoening te boek.

 Landelijk onderzoek gaat ervan uit dat ongeveer 10% van de bevolking als homoseksueel, lesbisch of biseksueel door het leven gaat.                          Om dit onderwerp op een luchtige manier bespreekbaar te maken, hebben Tjerry en Mariska een muzikaal  ‘roze’ programma samengesteld.

Zij zingen liedjes van bekende ‘roze’ Nederlanders en vertellen daarbij kort hun levensverhaal. Zo wilde Johnnie Jordaan zelfmoord plegen, Wim Sonneveld hield ‘zijn geheim’ angstvallig verborgen, Jos Brink zorgde voor een stukje acceptatie, en de Zangeres Zonder Naam werd gekroond tot Homo moeder.

 Tjerry: Ik ben zelf al 20 jaar werkzaam als activiteitenbegeleider voor ouderen. (Mariska heeft haar eigen zangpraktijk). Mijn persoonlijke ervaring leert dat ouderen echt niet zo snel meer schrikken van het feit of iemand homo is of niet. Ook ‘zij’ leven niet meer met diezelfde vooroordelen van vroeger, toen homoseksualiteit nog als een schande werd gezien, en er niet over werd gesproken.

In mijn persoonlijke jonge jaren kende ik alleen een Albert Mol, een Jos Brink.. of Pia Beck….Daar hield het voor mij destijds ook mee op.  

De openheid op televisie en media heeft er mede voor gezorgd dat er op dit onderwerp steeds minder een taboe rust. Ik hoor vaak genoeg ouderen praten over een kind, kleinkind of familielid die homo of lesbisch is. Natuurlijk begrijp ik best dat er soms nog een drempel kan zijn om hier openlijk over te praten. Toch is het voor deze doelgroep ook het belangrijkste dat hij of zij gelukkig is.

Dit is uiteindelijk ook het thema van ons programma.

Het maakt uiteindelijk helemaal niet uit van wie je houdt…Zolang je maar gelukkig bent! Met zorgvuldig gekozen liedjes, houden we het vooral luchtig en herkenbaar. Liedjes als “Ik krijg een heel apart gevoel van binnen, Ja dat is Peter, en ik lig op mijn kussen stil te dromen”, krijgen hierdoor opeens een andere lading. Ook vertellen we een kort sprookje over een prinses die verliefd wordt op een andere prinses. We laten in ons programma op 17 mei ook twee jonge transgenders aan het woord. Wethouder Miriam Haagh zal de avond officieel openen, en hoewel dit programma in eerste instantie op ouderen is gericht is iedereen die geïnteresseerd is van harte welkom!

Delen

U dient ingelogd te zijn om reacties te kunnen bekijken en plaatsen.